سرچشمه حیات

حقیقت خورشید، روز را ظاهر می‌کند . . .

سرچشمه حیات

حقیقت خورشید، روز را ظاهر می‌کند . . .

سرچشمه حیات

۲ مطلب در تیر ۱۳۹۳ ثبت شده است

۱۷
تیر

نیروهای چریک و شوروشی که به صورت غیر کلاسیک مبارزه می کنند همواره برای ارتش های جهان مسئله ساز بوده اند. مقابله با این نیروها در بسیاری از موارد مشکل بوده و با تلفات و خسارات سنگین برای نیروهای مهاجم به همراه بوده است. حملات هوایی بر علیه نیروهای چریکی نیز یکی دیگر از مسائل مهم در این بخش است.

با ورود هواپیماهای جت به عرصه آسمان و افزایش سرعت و ارتفاع پروازی، هدف قرار دادن نیروهای چریکی با پرنده ها سخت و سخت تر شد. استفاده از مهمات هدایت شونده به همراه این هواپیماها نیز هزینه های عملیاتی را شدیدا افزایش داده و در دراز مدت باعث فشار به اقتصاد کشور مورد نظر می شود.

اما طراحان سلاح در جهان چند راه را برای حل این مسئله ارائه دادند. یکی بحث استفاده از بالگردها بود و با پیشرفتهای اخیر بحث استفاده از پرنده های بدون سرنشین مسلح بر ضد این نیروهای شورشی ، اما یکی از راه هایی که در این بخش استفاده شده و شاید برای بسیاری از مخاطبان ایرانی شناخته نشده باشد بحث استفاده از هواپیماهای توربوپراپ در نقش ضد چریک بوده است.

تعداد زیادی از پرنده های موجود در این کلاس که امروزه در نیروهای هوایی جهان برای مقاصد آموزشی استفاده می شوند برای این نقش تغییر یافته و امروزه بخش ثابتی از نیروهای هوایی دنیا را تشکیل می دهند. این پرنده ها با اندازه ای کوچکتر و سرعت پایین تر با انواع سلاح های هدایت شونده و غیر هدایت شونده بعلاوه توپ و تیربار مسلح شده و می توانند به خوبی نقش مورد نظر را ایفا کنند. در این مطلب با 5 گونه از این هواپیماها آشنا می شویم.

EMB 314 Super Tucano

اولین هواپیمای یک پرنده برزیلی است که در مبارزه با نیروی های چریکی و قاچاقچیان مواد مخدر در منطقه آمریکای لاتین خوش درخشیده است. هواپیمای سوپر توکانو ساخت شرکت امبرائر برزیل بوده و در حقیقت نمونه پیشرفته تر هواپیمای توکانو می باشد.

این هواپیما به عنوان نمونه پیشرفته تر هواپیما EMB-312 Tucano ساخته شده و برای ماموریتهایی مثل آموزش خلبانی، گشت مرزی و عملیات ضد شورشی به کار می رود. این هواپیما از لحاظ سامانه های الکترونیکی بسیار پیشرفته بوده و می توان سطح سامانه های ایویونیک آن را در حد جنگنده های نسل 4 الی 4.5 قلمداد کرد.

آشنایی با 5 هواپیمای ضد شورش+عکس

سوپر توکانو می تواند مانورهایی تا حد +7 الی -3.5 جی را به انجام برساند و با سرعت بیشینه 590 کیلومتر در ساعت پرواز کند. سقف پروازی آن 10 کیلومتر و شعاع رزمی آن 550 کیلومتر است.این هواپیما از یک موتور توربوپراپ به قدرت 1600 اسب بخار نیرو می گیرد.

این هواپیما به سامانه هایی مثل مسافت سنج لیزری، نمایشگرهای صفحه تخت کریستال مایع در درون کابین، سامانه مکان یابی جی پی اس و لینک انتقال داده مجهز است. در بخش تسلیحات سوپر توکانو به دو قبضه مسلسل 12.7 میلی متری در درون بدنه مجهز است و می توان انواع مسلسل های 7.62 و 12.7 میلی متری و یا توپ 20 میلی متری را در زیر بدنه حمل کند.

موشک هوا به سطح ماوریک، بمب هدایت لیزری Paveway II ، راکتهای هوا به سطح 70 میلی متری به همراه موشک های هوا به هوای فروسرخ مثل سری AIM-9 از جمله تسلیحات قابل حمل توسط این هواپیما می باشد.

سوپر توکانو تاکنون به 10 کشور مثل شیلی، کلمبیا، اندونزی و سنگال صادر شده است. این هواپیما به شکل وسیعی توسط نیروی هوایی کلمبیا بر ضد قاچاقچیان مواد مخدر و همچنین جدایی طلبان "فارک" به کار رفته است.

AT-802U

شاید جالب ترین هواپیما در لیست پنجگانه ما این پرنده آمریکایی باشد که در ابتدا به عنوان یک هواپیمای سمپاشی طراحی و ساخته شده و امروزه مدل مسلح شده آن قادر است نیروهای شورشی را به شکل کامل از بین ببرد. هواپیمای AT-802 در ابتدا به عنوان یک هواپیمای سمپاش برای استفاده در امور کشاورزی مورد استفاده قرار گرفت. با توجه به افزایش درخواست ها برای یک هواپیمای سبک ضد شورش ، مدل AT-802U با قابلیت حمل محموله تسلیحاتی به وزن 4100 کیلوگرم معرفی شد.

آشنایی با 5 هواپیمای ضد شورش+عکس

در این مدل بدنه تقویت شده و از شیشه های ضد گلوله استفاده شده است. دو قبضه مسلسل سه لوله GAU-19 ، 8 فروند موشک هلفایر یک یا دو بمب هدایت لیزری و راکتهای 2.75 اینچی تسلیحاتی هستند که این هواپیما قابلیت حمل آن را دارد. از این گونه مسلح آمریکا در عملیاتهای ضد قاچاقچیان مواد مخدر در آمریکایی جنوبی استفاده کرده است. همچنین 10 فروند از این مدل مسلح شده به امارات نیز صادر شده است.

این هواپیما از یک موتور توربوپراپ به قدرت 1600 اسب بخار بهره برد و می تواند با سرعت 370 کیلومتر بر ساعت پرواز کند. برد این هواپیما 2900 کیلومتر و ارتفاع پروازی آن 7 کیلومتر است.
 
PC-21

هواپیماهای آموزشی سری PC ساخت شرکت Pilatus Aircraft در کشور سوئیس را بدون شک می توان از جمله موفق ترین طرح ها در زمینه آموزش خلبانی دانست. گونه هایی مثل PC-7 و PC-9 این هواپیما پیش از این در بازار جهان پرنده های آموزشی بسیار موفق عمل کرده و به بسیاری از کشورهای جهان صادر شدند.

اما PC-21 آخرین مدل از این خانواده است که در اصل به منظور آموزش خلبان جنگنده های پیشرفته نسل 4.5 و 5 طراحی و ساخته شده است. در کابین این هواپیمای آموزشی از نمایش گرهای MFD استفاده شده و شبیه سازی حداکثری به کابین جنگنده های پیشرفته وجود دارد.

آشنایی با 5 هواپیمای ضد شورش+عکس

نیروی مورد نیاز این هواپیما از یک دستگاه موتور توربوپراپ با قدرت 1600 اسب بخار تامین می شود که سرعت بیشینه ای در حدود 685 کیلومتر در ساعت را برای این هواپیما فراهم می کند. برد این هواپیما 1300 کیلومتر و ارتفاع پروازی آن در حدود 11 کیلومتر است.

این هواپیما به غیر از نیروی هوایی سوئیس ، در قطر ، امارات متحده عربی ، عربستان و سنگاپور خدمت می کند. اما در بحث پشتیبانی نزدیک هوایی و حمل سلاح هواپیمای PC-21 دارای 5 جایگاه در زیر بال و بدنه است و قادر است محموله های گوناگونی هوا به سطح تا سقف وزنی 1150 کیلوگرم را حمل کند.

TAI Hürkuş

هواپیمای بعدی در لیست ما ساخت صنایع هوایی ترکیه است و در اصل برای امر آموزش مقدماتی خلبانی طراحی و ساخته شده است. این هواپیمای ملخی از یک موتور با توان 1600 اسب بخار نیرو گرفته و می تواند با بیشینه سرعت 574 کیلومتر در ساعت پرواز کند. سقف پروازی این هواپیما 10 کیلومتر و برد پروازی آن 1478 کیلومتر است.

اما مدل C این هواپیما گونه مسلح آن است که به منظور انجام عملیات های ضد شورش و پشتیبانی نزدیک طراحی شده است. ارتش ترکیه تمایل خود را برای خرید این پرنده اعلام کرده و احتمالا قصد دارد از آن برای پشتیبانی از عملیات بالگردهای خود بهره ببرد.

آشنایی با 5 هواپیمای ضد شورش+عکس

در این مدل هواپیمای مورد نظر توان حمل محموله تسلیحاتی به وزن 1500 کیلوگرم را دارد. این محموله شامل غلاف مسلسل های 12.7 میلی متری و یا توپ 20 میلی متری ، موشک ضد تانک UMTAS  ساخت ترکیه، راکتهای 2.75 اینچی و بمب های سری ام کا 81 و 82 می باشد. همچنین سامانه شناسایی فرو سرخ نیر بر روی این گونه نصب خواهد شد.

KA-1

آخرین هواپیما در لیست ما مربوط توسط صنایع هوایی کره جنوبی ساخته شده است و موفقیت هایی نیز در بازار صادرات به دست آورده است. از سال 1999 میلادی تا به امروز بیش از 175 فروند از این هواپیما ساخته شده و به غیر از نیروی هوایی کره جنوبی به اندونزی، ترکیه و پرو صادر شده است.

آشنایی با 5 هواپیمای ضد شورش+عکس

این هواپیما با یک موتور توربوپراپ به قدرت 950 اسب بخار مجهز شده و می تواند با سرعت 547 کیلومتر بر ساعت پرواز کند. برد پروازی این هواپیما در حدود 1300 کیلومتر و ارتفاع پروازی آن 11 کیلومتر است.

تسلیحات قابل نصب بروی این هواپیما عبارت اند از مسلسل 12.7 میلی متری ، موشک هوا به هوای AIM-9 ، پرتابگرهای راکت و همچنین بمب های سقوط آزاد. در مدل صادراتی به ترکیه یک سامانه شناسایی فروسرخ نیز بر روی این هواپیما نصب شده است.
  • ابوالفضل محمدی
۱۱
تیر

آشنایی با جنگنده ایرانی شفق
آشنایی با جنگنده ایرانی شفق

 این جنگنده در سه نوع آموزشی دو نفره، جنگنده دو نفره و جنگنده یک نفره طراحی شده است. پروژه طراحی شفق توسّط وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح پس از فرمان رهبری ایران پس از جنگ مبنی بر خودکفایی در ساخت تسلیحات سرمایه گزاری شده و بوسیله مجتمع دانشگاهی هوایی (Aviation University Complex) که زیر مجموعه ای از دانشگاه صنعتی مالک اشتر می باشد پس از هزاران ساعت کار مداوم دانشمندان و دانشجویان ایرانی طراحی و ساخته شده است. لازم به ذکر است که دانشگاه بزرگ صنعتی مالک اشتر که یکی از بزرگترین مراکز علمی و طراحی ایران می باشد که زیر نظر کامل وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران است .

بسیاری از کارشناسان شفق را از حیث توانایی و نوع طراحی با طرح هواپیمای MiG-I-2000 روسیه که جنگنده ای است شکاری و رهگیر مقایسه کرده اند. البته لازم به ذکر است در طراحی شفق به ویژگی پنهانکاری (رادارگریزی) آن توجه زیادی شده، بویژه که طرح بدنه آن از حیث RCS به جنگنده اف/ای-22 رپتور ساخت آمریکا که یک جنگنده پنهانکار است نیز تا اندازه ای شباهت دارد و بدنه آن از مواد جاذب امواج رادار (Radar Absorbing Materials) ساخته شده است،که توانایی ایجاد RCS کمتر از یک متر مربع را به جنگنده می دهد. در واقع می توان شفق را اولین جنگنده پنهانکار ایرانی دانست.

 

جنگنده شفق
تسلیحات

شفق دارای هفت جایگاه برای حمل تسلیحات مختلف می باشد. نوع سازه به کار رفته به شکل مناسبی اجازه حمل انواع بمب و موشکهای هوابه هوا و هوابه زمین و همچنین انواع بمب با هدایت لیزری را به این هواپیمای توانمند می دهد. که در زیر هر بال سه جایگاه و یک جایگاه نیز در زیر بدنه قرار دارد. توانایی شلیک موشک اسپاروو و ساید وایندر و نیز موشک های سری R روسی از جمله R-73 و R-77.و نیز موشکهای KH-29 و KH-31 توانایی به خصوصی به این پرنده ساخت ایران در نبردهای چند منظوره می دهد . همچنین استفاده از سه نمایشگر چند کاره رنگی پیشرفته در کاکپیت آن موجب شده تا در جنگنده از نمایشگرهای آنالوگ کمتر استفاده شود . این نمایشگرها که به صورت سری و در کنار هم قرار دارند وظایفی از قبیل کنترل صفحه رادار برای رهگیری پرنده های مشکوک / مدیریت تسلیحات موجود در جنگنده / کنترل سیستم های دفاع الکترونیک برای استفاده در نبردهای الکترونیکی و نیز سیستم هدایت و کنترل شلیک انواع موشکها و بمبهای هدایت راداری و یا لیزری را به این جنگنده داده است .

 

جنگنده شفق
تجهیزات

علاوه بر این در این پرنده جدید به راحتی خلبان توجه زیادی شده است به همین منظور دارای شیشه (درب کابین) بزرگتری هست و از نظر میدان دید دارای بهترین کارایی لازم در میان جنگنده های معروف دنیا است که دلیل آن هم کشیدگی بیشتر شیشه کابین خلبان به سمت جلو و نیز پهنای بیشتر آن به سمت اطراف است که بیشترین دید ممکن را در اختیار خلبان و یا خلبانان این جنگنده ساخت ایران قرار خواهد داد ، همچنین در شفق از صندلی های پرتاب شونده K-36D ساخت روسیه نیز استفاده شده است که بنابه تاکید کارشناسان آمریکایی بهترین صندلی پرتاب موجود در جهان می باشد. ( آمریکا با صرف یک هزینه تحقیقاتی بالا در حال ساخت یک نمونه مشابه از این صندلی پرتاب پیشرفته برای جایگزینی ان با صندلی های پرتاب اف 22 و اف 35 است )

 

از دیگر ویژگی های بارز شفق می توان به طراحی آیرودینامیکی و سرعت فراصوتی آن که دو تا دو و نیم برابر سرعت صوت است اشاره کرد، در طراحی شفق مساحت ریشه بالها بسیار بیشتر از نوک بال است( بالهای قیفی شکل : این نوع شکل بال از پایداری نسبتا خوبی نسبت به باله های دلتا شکل در سرعت های پایین و بالا برخوردار است ) و این امر موجب می شود تا جنگنده شفق در نبرد های هوایی تن به تن (داگ فایت) بتواند به سرعت زاویه حمله را بسوی هدف تغییر دهد، همچنین به واسطه طراحی ویژه بدنه آن توانایی پیچش، غلتش و قابلیت مانور پذیری شفق تا حد زیادی افزایش یافته و آن را به جنگنده ای برای استفاده در موقعیت های خاص تبدیل کرده است. کارشناسان در مورد شفق به گمانه زنی هایی پرداخته اند از جمله اینکه جنگنده شفق از توانایی پرواز در ارتفاع پایین نیز بخوبی برخوردار است و از لحاظ اویونیک یا سیستم های الکترونیک پروازی نیز بسیار پیشرفته می باشد .

 

مشخصات

شفق دارای ۷ جایگاه برای حمل تسلیحات گوناگون است. نوع سازه بکار رفته به شکل مناسبی اجازه حمل انواع بمب و موشکهای هوابه‌هوا و هوابه‌زمین و همچنین انواع بمب با هدایت لیزری را به این هواپیما می‌دهد. در کابین خلبان از نمایشگرهای چندکاره رنگی استفاده شده و برای سامانه خروج اضطراری صندلی‌های پرتاب شونده کا۳۶-دی (K-۳۶D) روسی بکار رفته‌است.

جنگنده شفق

نوع هواپیما : آموزشی-جنگنده زمینی-رادارگریز

کشور سازنده  : جمهوری اسلامی ایران

شرکت سازنده : هسا

طراحی شده توسط  : دانشگاه صنعتی مالک اشتر

بکارگیرنده(ها) : نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران

تعداد ساخته‌شده: نامشخص

هزینهٔ پروژه: نامشخص

توسعه یافتهٔ :ام-ای تی اف

 

مشخصات عمومی

خدمه: یک یا دو

طول: ۱۰٫۸۴ متر (۳۵٫۵۶ فیت)

پهنای بال: ۱۰٫۴۵ متر (۳۴٫۱۸ فیت)

ارتفاع: ۴٫۲۶ متر (۱۳٫۹۷ فیت)

وزن خالی: ۴٬۳۶۱ کیلوگرم (۹۶۱۴٫۴ پوند)

بیشینه وزن برخاست: ۶٬۹۰۰ کیلوگرم (۱۵٬۲۱۱٫۹ پوند)

 

عملکرد

سرعت بیشینه: ۲٫۵ ماخ (۲۳۰۰ کیلومتر بر ساعت) (۷۵۰ مایل بر ساعت)

سرعت پیمایش: ۱ ماخ (۱٬۱۵۰ کیلومتر بر ساعت)

سقف پروازی: ۱۶٬۷۸۰ متر (۵۵٬۰۴۰ فیت)

نرخ اوج‌گیری: ۱۱۰ متر بر ثانیه (۲۱۶۵۰ فیت بر دقیقه)

دارای صندلی پرتاب‌شونده K-36D

 

جنگ‌افزار

موشکهای هوا به هوا:ایم-۹ سایدوایندر-ایم-۷ اسپارو-ویمپل آر−۷۷-ویمپل آر-۷۳

موشک هوا به سطح:ای‌جی‌ام-۶۵ ماوریک-کا-اچ-۲۹-کا-اچ-۳۱

تجهیزات پروازی

گونه ارتقاءیافته رادار ای‌ان/ای‌دابلیوجی-۹

نکته: کارشناسان در مورد شفق به گمانه زنی هایی پرداخته اند از جمله اینکه جنگنده شفق از توانایی پرواز در ارتفاع پایین نیز به خو

ی برخوردار است.

  • ابوالفضل محمدی